God råd for å sikre seg mot løsepengevirus og andre cyberangrep

European Union Agency for Cybersecurity (ENISA) og CERT-EU har publisert et sett med beste praksis for cybersikkerhet for offentlige og private organisasjoner i EU

ENISA, EUs byrå for cybersikkerhet, rapporterte en betydelig økning av cybersikkerhetstrusler for både private og offentlige organisasjoner over hele EU. Tre faktorer spiller inn i en slik trend:

  1. Løsepengevirus (ransomware) er fortsatt en hovedtrussel, og setter millioner av organisasjoner i fare
  2. Nettkriminelle blir i økende grad motivert av inntektene de kan oppnå
  3. Angrep mot kritisk infrastruktur øker eksponentielt og andre økonomiske sektorer så vel som samfunnet for øvrig kan bli utsatt

En analyse av økningen i alvorlige trusler er gjort tilgjengelig i byråets årlige rapport om trussellandskapet, 2021 Annual Threat Landscape.

CERT-EU, CERT for alle EU-institusjoner, organer og byråer (EUIBA), rapporterte at antallet angrep utført av såkalte Advanced Persistent Threats (APTs) mot EUIBA økte med 60 % i 2020 sammenlignet med til 2019. Disse angrepene har ytterligere økt med 30 % i 2021, og bringer det totale antallet betydelige hendelser som EUIBA har opplevd til 17, opp fra bare 1 i 2018.

I lys av ovenstående oppfordrer ENISA og CERT-EU på det sterkeste alle organisasjoner i offentlig og privat sektor i EU til å ta i bruk et minimumssett med beste praksiser for cybersikkerhet, tilgjengelig her: "Boost your Organisation's Cyber Resilience - Joint Publication".

Denne publikasjonen er hovedsakelig beregnet på beslutningstakere (både innen IT og generell ledelse) og sikkerhetsansvarlige (f.eks. CISOer). Den er også rettet mot enheter som støtter organisatorisk risikostyring. Ved å følge disse anbefalingene på en konsistent, systematisk måte, forblir ENISA og CERT-EU trygge på at organisasjoner i EU vil være i stand til å forbedre sin cybersikkerhetsposisjon betydelig og ved å gjøre det vil øke den generelle motstandskraften mot cyberangrep i Europa.

Publisert: 15. februar 2022

Fant du det du lette etter?

Nei

Det beklager vi!

Tilbakemeldingen din er anonym og vil ikke bli besvart. Vi bruker den til å forbedre nettsidene. Hvis du vil ha svar fra oss, ta kontakt på telefon, e-post eller kundesenter på nett.